Het verhaal gaat dat Tom Hanks en Steven Spielberg na het verfilmen van Saving Private Ryan hun belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog alleen maar groter hadden zien worden.
Ze hadden beiden het boek gelezen dat geschreven was door de historicus die was ingehuurd om de authenticiteit van Saving Private Ryan te garanderen.
Dat boek was 'Band of Brothers', en Steven Spielberg zou de filmrechten direct verworven hebben, HBO financierde het geheel.

In een interview met een Online Magazine vertelde Tom Hanks het volgende;

Het boek was erg persoonlijk, omdat het een boek was dat drie jaar uit het leven van deze mannen besloeg. Ik had het gelezen en geschikt bevonden voor verfilming. Omdat ik een behoorlijk goede relatie had met Mr. Spielberg and 'Mr. HBO', bleek het project mogelijk te zijn. We zijn behoorlijk diep gegaan met de verfilming. Tien uur reclamevrije televisie geeft ons de gelegenheid om het andere medium (i.p.v. de bioscoopfilm) maximaal te gebruiken en dieper te graven in de geschiedenis. Ik hoefde Spielberg niet te overtuigen. Iedereen probeerde iets in elkaar te zetten. Het leek wel een studie van het meest belangrijke moment van de afgelopen eeuw. We zaten er beiden tot onze nek in, en het was het duurste project dat HBO ooit heeft ondernomen. HBO is er zo wild van dat ze geld uitgeven om te vertellen hoeveel geld ze aan de serie hebben uitgegeven!

En hoeveel geld is dat dan, vraagt u zich af als lezer van dit artikel?
120.000.000 $ (300.000.000 gulden en pak uw rekenmachine maar voor Euro's).

De productie van de serie begon op 3 april 2000 op het terrein van het Hatfield Aerodrome in Hertforshire, Engeland.
Op 24 November 2000 waren de opnames voltooid.

De wereldpremiere van 'Band of Brothers' vond plaats op de avond van D-Day 2001 in een grote tent die door HBO op Utah Beach was neergezet. Onder de aanwezigen waren de acteurs, zoals David Schwimmer en Donnie Wahlberg, Tom Hanks, HBO bobo's en enkele tientallen veteranen die met hun familie door HBO waren ingevlogen.

De Hoofdrolspelers


Damian Lewis als
Dick Winters

David Schwimmer als
Herb Sobel

Ron Livingston als
Lewis Nixon
 

Eion Bailey als
David K. Webster

Frank John Hughes als
'Wild' Bill Guarnere

Dale Dye als
Colonel Sink
 

Shane Taylor als
Eugene Roe

Michael Cudlitz als
'Bull' Randleman

Neal McDonough als
'Buck' Compton
 

Matthew Leitch als
Floyd Talbert

James Madio als
Perconte

Matthew Settle als
Ronald Speirs

De zo compleet mogelijke cast lijst van Band of Brothers

De kritieken liegen er niet om.
De serie was een daverend succes in Amerika, en de BBC kocht de serie als één van de eerste buitenlandse zenders aan. SBS6 wist de uitzendrechten in ons land (eigenlijk voor de hele Benelux) te verkrijgen.

Het is een vreemde gedachte dat ze daar allemaal waren, Dick Winters, Carwood Lipton, Ronald 'Sparky' Speirs, 'Wild' Bill Guarnere, Denver 'Bull' Randleman, Fred 'Moose' Heyliger, Shifty Powers, 'Babe' Heffron, Lester Hashey, John Martin, James Alley, Lynn Compton, Don Malarkey en al die anderen. Ook waren de weduwe van David Webster en de kinderen van 'Medic' Eugene Roe aanwezig.
Het zijn allemaal namen die u zult kennen na 10 afleveringen Band of Brothers.
Misschien geeft het u wel een band met hen, zoals mij is overkomen.
Aflevering 4 speelt zich af in Holland, en dat is voor ons speciaal. Maar lang niet zo speciaal als de veteranen ons Hollanders vonden en nog steeds vinden. 'Home Away from Home' en 'The most generous en loving people I have ever met' zijn slechts twee quotes.

Generous is een term die zeker slaat op Fred Heyliger en Carwood Lipton. Fred, die het commando over Easy Company kreeg toen hij in Holland was, nabij Heteren, en die door Winters 'intensly liked' werd. En Carwood Lipton, de rassoldaat die de lijm was die Easy Company bij elkaar hield.
Ze vochten allebei in Nederland.
Fred overleed eind November 2001, Carwood 16 December 2001.
Ze zijn 'Airborne' forever!

Band of Brothers is een harde serie. Vergelijkbaar met sommige scènes in Saving Private Ryan. De soldaten vloeken, stelen en spotten met alles wat God verboden heeft.
De beelden zijn niets-verhullend en de bekende 'handheld-camera's' van Saving Private Ryan rennen weer mee door de loopgraven, de bossen en door de velden.
Laat u niet verrassen door aflevering 1, waarin de voorbereiding nog redelijk rustig over uw scherm heen kabbelt. Aflevering 2 knalt uw huiskamer in.
Heeft u een goede TV en surround sound of DTS?
Schep dan uw zandzakken maar vol en zet een helm op.
Band of Brothers is anders dan al het voorgaande.

This website is dedicated to all Allied Paratroopers of World War Two. They became a 'Band of Brothers' who enlisted for a new type of warfare. They jumped into occupied Holland on September 17th 1944 like Angels from the Sky. We will honor their heritage.
Klik hier voor de volledige lijst van alle acteurs.