1 Currahee
2 Day of Days
3 Carentan
4 Replacements
5 Crossroads
6 Bastogne
7 The Breaking Point
8 The Patrol
9 Why we Fight
10 Points
11 We Stand Alone Together

 

Het is 1942 en de vrijwilligers beginnen met hun training die uit zal maken of ze geschikt zijn om toe te treden tot Amerika's nieuwste regiment; de paratroepers.
In Kamp Toccoa (Georgia), en onder leiding van de zeer strikte Herbert M. Sobel (David Schwimmer) krijgen de 'groentjes' een training die er voor zal zorgen dat ze kunnen toetreden tot de elite eenheid van het 506de Parachute Infantry Regiment.
Dagelijks de berg 'Currahee' op en neer (de naam van de berg zou het uiteindelijke motto van het 506de worden, het zou een Indiaanse kreet zijn 'Currahee', die vertaald werd als 'We Stand Alone Together'.
We zien hoofdrolspelers zoals Bull Randleman, Don Malarkey, Carwood Lipton en Walter Gordon. Als hun opleiding vordert ontstaat er een rivaliteit tussen Sobel en Luitenant Winters (acteur Damian Lewis). De eerste wordt door de mannen gehaat, maar heeft de band tussen de mannen onderling onbewust sterker gemaakt door hun gemeenschappelijke haat jegens hem. De jonge Winters daarentegen, heeft hun bewondering en respect verdient door zijn rustige en doeltreffende optreden. Uiteindelijk vertrekt Easy Company vanuit Georgia naar Engeland om daar verder te trainen en zich voor te bereiden op de dag van de invasie.
Als er openlijk duidelijk wordt gemaakt dat geen van zijn soldaten vertrouwen heeft om met Sobel de oorlog in te gaan grijpt de legerleiding in.

Voor de rest van hun leven zal er altijd onderscheid gemaakt worden door de mannen van Easy company; zij die in Toccoa getraind zijn (Toccoa-Men) en de latere nieuwe toevoegingen (Replacements)
Deze aflevering laat de Toccoa-basis zien, het begin van de unieke band die de Easy Company veteranen onderling hebben tot op de dag van vandaag.

In de nacht van 5 op 6 juni vertrekken vliegtuigen met duizenden parachutisten richting Frankrijk. Boven het Kanaal passeren ze de invasievloot die met meer dan 5.000 schepen op weg is naar hun bestemming. Boven het vaste land komen de vliegtuigen onder zwaar vuur van de duizenden luchtafweerkanonnen van de Duitse bezetter. Nagenoeg geen van de groepen die gedropt worden komt op de juiste plek neer. Verspreid over tientallen kilometers in velden, weilanden, bossen en moeras zoeken de soldaten elkaar op. Velen van hen hebben hun wapens en uitrusting verloren. Winters is alleen nog maar gewapend met een mes maar begint de verspreide soldaten te verzamelen. Bill Guarnere, die vlak voor het vertrek uit Engeland heeft gelezen dat zijn broer gesneuveld was, grijpt de eerste de beste gelegenheid aan om wraak te nemen.
Winters komt in een Frans dorpje zijn vriend Lewis Nixon tegen.
Later krijgen 12 man van Easy Company de opdracht een Duitse artilleriepositie in te nemen die het invasiestrand van UTAH-Beach beschiet.

Een aflevering die u op het puntje van uw stoel zal laten zitten!

Easy Company krijgt van hogerhand de opdracht om het stadje Carentan in te nemen. Deze stad ligt een stuk landinwaarts en bezit een belangrijk treinstation.
In de slag die volgt vallen er verschillende slachtoffers. Sommige soldaten, zoals de emotionele Blithe (Marc Warren) hebben het moeilijk om over te schakelen van training naar de werkelijkheid van de oorlog. Zijn maten raken en gewond en er vallen doden.
Na de verovering van Carentan, waarbij Winters een schampschot aan zijn been oploopt, moet een Duitse tegenaanval (met panzers) worden afgeslagen.
Na zeven weken strijd keert het regiment terug naar Engeland. Maar hun vreugde is van zeer korte duur als blijkt dat ze er al snel weer op uit moeten.

Wederom een aflevering vol actie.

Aangezien de strijd nogal wat doden en gewonden op heeft geleverd krijgt Easy een groep nieuwe versterkingen toebedeelt. Deze 'nieuwe' jongens worden met gemengde gevoelens ontvangen. Er is wat wrijving tussen de 'veteranen' en de replacements zoals Heffron, King, Hashey en Compton.
Ondertussen heeft het geallieerde oppercommando besloten operatie Market Garden uit te gaan voeren. Als onderdeel van deze actie zal de 101ste Airborne Divisie een deel van het 'parachutisten-tapijt' vormen die de weg voor de pantsertroepen vrij zal moeten maken. De landingen in Nederland gaan voor Easy van een leien dakje.
Ze komen als 'Angels from Above' uit de heldere lucht op de uitgestrekte Nederlandse akkers neervallen. De mannen bevrijden Eindhoven zonder enige noemenswaardige tegenstand en krijgen hulp aangeboden van het Nederlandse ondergrondse verzet (een gastrol van Hugo Metsers de IIIde). Met gemengde gevoelens zien ze hoe de Nederlandse bevolking zich massaal aan het afreageren is op mensen die verdacht worden van 'heulen' met de vijand.
Later worden de paratroepers samen met wat Engelse tanks teruggeworpen door sterke Duitse troepen. Hierbij vallen veel slachtoffers.
Eén soldaat, Bull Randleman, blijft achter en verstopt zich in een boerenschuur. Terwijl Compton door allebei zijn bilhelften wordt geschoten.

Actie met Nederlandse borden, Nederlandse acteurs en 'Nederlandse taferelen', soms schokkend.

De aflevering die geregisseerd werd door Tom Hanks.
Speelt zich ook af in Nederland, in het riviergebied nabij Heteren - Opheusden wat door de soldaten 'The Island' genoemd zou gaan worden. Easy graaft zich in in de weilanden nabij de grote rivieren (slechts 15 kilometer van Arnhem verwijderd).
Als Luitenant Winters een dijk over rent met getrokken bajonet op zijn geweer komt hij oog in oog te staan met een jonge Duitse soldaat; een beeld dat hem blijft achtervolgen.
Easy doet een poging om Engelse troepen te bevrijden die aan de overkant van de rivier vast zijn komen te zitten. Ook krijgen ze te maken met artillerie beschietingen en verrassen ze een grote groep vijandelijke soldaten die van plan was een tegenaanval uit te voeren door over een dijk te komen.
Aan het einde van de rit worden de troepen naar Camp Mourmelon in Frankrijk gebracht om op adem te komen. Opnieuw arriveren er Replacements zoals Patrick 'O Keefe. Dan worden de mannen overhaast in vrachtwagens naar Bastogne vervoerd waar de Duitsers over een breed front een offensief hebben ingezet. Ze passeren uitgeputte en gehavende infanterie soldaten die zich terugtrekken van de nieuwe frontlinie. Zonder winterkleding, met te weinig munitie gaat Easy wederom op pad.

Aflevering vol emotie. De gepromoveerde Winters heeft veel flashbacks en Fred 'Moose' Heiliger neemt het commando over Easy Company over. Laatstgenoemde overleed in Amerika eind 2001, nadat de afleveringen van deze serie op de Amerikaanse TV waren uitgezonden.

In de besneeuwde bossen van Bastogne (de plaats die sommigen van ons zullen kennen als Bastenaken) heeft Easy company zich in de bevroren grond ingegraven. In de extreme kou krijgen de soldaten last van bevriezingsverschijnselen. Winters moet het ijs in zijn scheerbeker stukhakken en Guarnere heeft het gevoel dat als hij urineert er 'naalden' uitkomen.
We volgen medic Eugene Roe die tussen de frontlinies en het belegerde en omsingelde stadje heen en weer trekt en een vriendschap sluit met een plaatselijke verpleegster.
In het 'Bois du Jacques' (Jacks Woods) komen de soldaten van het 101ste onder vuur te liggen van de Duitse 88mm kanonnen die de bomen rond de schuttersputjes als luciferhoutjes doen versplinteren. Ook hun eigen (domme of heldhaftige) gedrag breekt sommige soldaten zoals Hoobler, Guarnere en Toye op.

Heftige aflevering waarin de spanning van de mist, de inslaande granaten en de kou de kamer lijken in te komen.

Easy krijgt de opdracht om vanuit het relatief veilige bos een stadje te veroveren.
Dit stadje, Foy, wordt door de Duitsers verdedigd.
De Amerikaanse parachutisten moet dus hun betrekkelijk veilige loopgraven verlaten.
In het open veld barst de strijd los. De twijfelachtige (nieuwe) leider van Easy laat het gruwelijk afweten.

Duits geschut, Duitse infanterie en vooral de vijandelijke scherpschutters maken het geheel een hachelijke onderneming.
Het wordt Compton uiteindelijk allemaal te veel.
Winters zou het liefst zelf de leiding in handen nemen maar zal door zijn commandant, Colonel Robert F. Sink, worden teruggefloten.
Winters stuurt Luitenant Ronald Speirs naar zijn zwaar onder vuur liggende mannen toe en deze bevestigd zijn legendarische reputatie opnieuw door dwars door de vijandelijke linies heen te rennen.

Actie, spanning en frustratie.

Winters is inmiddels gepromoveerd tot commandant van het 2nd Battalion.
Het valt hem echter tegen om zo 'ver' van zijn mannen af te staan, na al hun gezamelijke gevechtervaringen tijden D-Day, in Normandië, tijdens Market Garden, in Nederland en de Ardennen. Carwood Lipton (Donnie Wahlberg) blijkt echter de lijm te zijn die de mannen van Easy bij elkaar zal houden.
In deze aflevering maakt Colin Hanks (de zoon vanů) zijn opwachting als Luitenant Jones, een West Point officier die staat te trappelen om zichzelf te bewijzen.
Een groep Easy soldaten krijgt de opdracht om een riviertje per boot over te steken en een Duitse soldaat (of soldaten) te 'ontvoeren' teneinde informatie los te krijgen; een waanzinnige opdracht.
David Webster keert terug bij Easy nadat hij bij eerdere strijd gewond was geraakt. De denker en schrijver onder de soldaten van Easy, die Webster is, merkt dat de soldaten hard en afstandelijk zijn geworden, bang om een emotionele band aan te gaan, bang om een nieuwe vriend te verliezen.
Winters promoveert opnieuw in rang, zijn vriend Nixon begint steeds meer te drinken.

Sterke aflevering met actie en achtergronden die het leven van Easy Company in deze periode schetst.

Dit is de aflevering waar sommige medewerkers van Band of Brothers zich speciaal voor hadden opgegeven. De keerzijde van de verworven oorlogsmedaille. De keiharde verschrikkingen van het nazi-regime worden duidelijk in deze episode. De geruchten die de soldaten hebben gehoord blijken waar te zijn. De Duitsers hebben in concentratiekampen honderden, duizenden, miljoenen mensen om het leven gebracht.
De tolk van Easy Company, Liebgott, heeft zijn emoties nauwelijks onder controle als de Geallieerde legerleiding besluit om de bevrijdde concentratiekamp slachtoffers tijdelijk terug op te sluiten. Er wordt zelfs een strafexpeditie ondernomen om een kamp-beul te pakken te nemen. Luitenant Nixon stuit op de vrouw van een hoge Duitse Officier terwijl hij op zoek is naar drank.
De plaatselijk bevolking die het allemaal 'nicht gewusst' heeft wat er zich in hun achtertuin afspeelde, wordt gedwongen om de doden in het concentratiekamp te begraven.

Geen aflevering voor jeugdige kijkers.

Het Adelaarsnest, het buitenverblijf van Hitler, zal door Easy worden ingenomen.
De oorlog loopt op zijn einde, de Duitse overgave is een feit.
Duizenden krijgsgevangen leggen hun lot op ordelijke, Duitse, wijze in de handen van de geallieerde overwinnaars.
Easy Company laat zich helemaal gaan. 'Souvenirs' worden verzameld. (Zilveren serviezen, porselein, wapens, sierraden enz.)
Ondertussen is Carwood Lipton van sergeant tot luitenant opgeklommen.
Majoor Dick Winters ontdekt dat het huis van Hermann Goering een grote kelder heeft die geheel volgepakt is met duizenden flessen sterke drank. Een zeer geschikt geschenk voor zijn vriend Lewis Nixon, die hem bovendien een naoorlogse topfunctie aanbied in het bedrijf van zijn steenrijke familie.
Sommige soldaten kunnen terug naar huis, naar de Verenigde Staten. Maar alleen die soldaten die genoeg punten hebben verzameld gedurende hun actieve dienstperiode.
Een doorgestoken loting zorgt ervoor dat Shifty Powers alsnog naar huis kan met zijn tas vol 'souvenirs'. Winter overweegt zich vrijwillig aan te melden voor de oorlog tegen Japan, die nog steeds verder gaat in de Pacific. De drank eist helaas nog 'casualties' na de oorlog.

Emotionele afsluiting van een groep mannen die je in 10 aflevering persoonlijk lijkt te hebben leren kennen. Met betrekking tot het afscheid van Shifty Powers: de wagen waarin hij vertrok zou een ongeluk krijgen en hij zou maanden in de verpleging gaan waarbij al zijn souvenirs gestolen zouden worden. Uiteindelijk kwam hij als één van de laatste Easy-mannen terug in Amerika. Op D-Day 2001, op Utah Beach, verscheen een kerngezonde Shify Powers temidden van als Guarnere, Winters, Speirs, Heffron, Garcia en Malarkey.

Naar aanleiding van de interviews met de veteranen, die in het begin van de aflevering van de serie deels zijn opgenomen, werd besloten om een extra documentaire toe te voegen. Hierin komen de diverse veteranen zoals Winters, Lipton, Guarnere, Martin en Malarkey aan het woord.

Er zijn unieke filmbeelden te zien en we vergezellen 'Wild' Bill Guarnere en 'Babe' Heffron in hun bezoek aan het 'Bois du Jacques' nabij het dorpje Foy in de Ardennen. Het was op die plek dat Bill Guarnere zijn been verloor.

Winters laat het wapen zien dat hij van een Duitse officier heeft gekregen als teken van diens persoonlijke overgave. 'Het is nog nooit afgevuurd en ik zal er voor zorgen dat het nooit afgevuurd zal worden'.

Het verhaal van Toccoa naar Engeland naar Normandië, van Holland (let op hoe Carwood Lipton zich over 'ons' Nederlanders uit laat) naar de Ardennen, en van Frankrijk naar Duitsland naar Oostenrijk.

This website is dedicated to all Allied Paratroopers of World War Two. They became a 'Band of Brothers' who enlisted for a new type of warfare. They jumped into occupied Holland on September 17th 1944 like Angels from the Sky. We will honor their heritage.