Voorgeschiedenis
De US K-Rations uit WWII bestonden uit 3 verschillende type dozen, één voor elke maaltijd. Er was een Breakfast Unit doos, een Dinner Unit doos en een Supper Unit doos. In het begin waren het bruine, kartonnen dozen (met bruine binnendoos), met zwarte opdruk. Later werden het kleurige type dozen; Groene (S-Supper), Blauwe (D-Dinner), Bruine (B-Breakfast). Een set van deze drie dozen was dus in principe een dagrantsoen waar alles in zat: koffie, suiker, crackers, chocolade, blikjes vlees, rantsoen kaas, portie kauwgom, bouillon, limonadepoeder met toegevoegde vitamine C, sigaretten, closetpapier etc. Tevens bestonden er grotere '5 in 1' dozen waarvan je met 2 verschillende dozen (First Half en Second Half) maaltijden kon samenstellen. Ook hier weer een grotere omdoos '10 in 1'.
Dinner unit |
5 in 1 doos, Second half |
Rantsoenen in een uniform |
Er waren ook deel-rantsoenen en componenten zoals
de Field Ration D, een soort 'power reep' die
je geacht werd in een half uur langzaam weg te kauwen. In de lucht bestond
er zelfs een 'Air Crew' lunchbox met een soort
voorloper van het huidige astronautenvoedsel.
Uiteraard werden er blikopeners meegeleverd alsmede 'fuel-tablets' en lucifers
waar een blikje uit een C-rantsoen bijvoorbeeld mee kon worden warmgemaakt.
Drinkwater kon worden verkregen door speciale zuiveringstabletten in een veldfles
met 'minder schoon' water te doen. Even flink schudden en dan het resultaat
bekijken. Niet goed, gewoon nog wat tabletten erin, schudden en drinken maar.
Hoe goed waren die rantsoenen?
De gemiddelde GI zal u vertellen dat hij ze at om te overleven.
Aan de andere kant: het kon slechter. De tubes met
kaas die de Duitsers in hun rantsoen hadden smaakten de Yanks naar 'voeten',
en dat is niet alleen een quote uit de TV-serie Band of Brothers. Het Duitse
brood was bovendien keihard, ook als het vers was.
Geen wonder dat beide partijen elke kans aangrepen om het rantsoen aan te vullen.
Eieren, fruit, kippen, vlees van al dan niet door verdwaalde kogels getroffen
vee, plaatselijke delicatessen, schnaps, bier... desnoods de privé-champagne
van Hitler, eenmaal aangekomen in Berchtesgaden.
Allemaal luxe vergeleken met de kou van Bastogne, waar men de sneeuw in de
helm moest laten smelten om aan drinkwater te komen.
Replica ration componenten
Op D-Day 2002 zat een groepje Nederlandse Living History-beoefenaars op hun gemak te eten op een grasveld ergens in een klein dorpje in Normandië. Niet gewoon een bolletje of wat sandwiches maar een exacte kopie van een US Ration. Een gewaxte omdoos waar een perfect passende binnendoos uitkwam met daarin crackers, een blikje met vlees, chocolade, snoepjes, kauwgom en meer. Ik was meteen verkocht.
Onderzoek op Internet leerde mij al snel dat er weinig op de markt is betreffende deze knutselarij. Soms kun je iets kopen wat nagemaakt is, en een deel-rantsoen dat ik via-via aanschafte was van een dergelijke kwaliteit dat ik besloot dat het beter moest kunnen. (Een Hershey bar zag er redelijk uit, maar de reep zelf is een blokje hout... Het blikje gecondenseerde melk was een klein, ingekort normaal blik met een opnieuw gesoldeerde bodem erin).
Het echte spul dan! Op de militaria-beurs kijken wat er zoal te verkrijgen was. Een stukje closetpapier met originele wikkel was geen probleem. Nou ja, closetpapier, erg grof schuurpapier is een betere omschrijving. Sigaretten zijn inderdaad nog te verkrijgen, voor ongeveer 35 Euro per pakje... Maar zelfs de kleinste kans om een blik te kunnen werpen op de bestanddelen van een authentieke K-Ration ging in rook op. Terwijl er tientallen miljoenen van gemaakt zijn.
Dan zouden we het toch zeker zelf wel gaan proberen. Foto's genoeg gevonden, een verzamelaar liet me wat voorbeeldjes zien en ik had inspiratie genoeg. Twee regels:
Bovendien was ik inmiddels deel gaan uitmaken van een Living History groep die zich presenteert als US Paratroopers. En in mijn M42 Jumpsuit zijn zakken te over om te vullen met 'The Real Thing'.
Zo ontstonden er in een korte periode vele soorten verpakkingen en replica-producten. Crackers: mijn voorkeur ging uit naar de in plastic, per portie, voorverpakte soorten. Chewing Gum: in België en Frankrijk verkopen ze 'Hollywood' kauwgom. Perfect om mee te werken. Coffee per rantsoenzakje, Dextrosetabletten, Suiker. Een heel assortiment aan blikvoer; 'Stew', 'Green Peas & Carrots', 'Tomatoes', 'Peaches', 'Beans' en zelfs de kleine 'Pork'-blikjes. Allemaal gevuld met het echte product, dus zo in een pan en smullen maar. Closetpapierrolletjes voor de zekerheid erbij houden.
Voor sommige producten hebben we ons echt in een
bocht moeten wringen, want hoe kom je aan rantsoenzakjes met 'Orange Powder'?
Het spul wordt in de US nog steeds verkocht, maar dan per grote bus. Met
toegevoegde Vitamine C, net als er in WWII op de verpakking stond. Een
kwestie dus van een bus importeren, per dosis in alu-folie wikkelen, luchtdicht
sluiten en in een verpakking opnemen.
Gecondenseerde melk vormde ook zo'n uitdaging. Dat is een soort melkpasta
met toegevoegde suiker die je met een gelijke hoeveelheid water op kunt lossen
om drinkbare melk te verkrijgen. Wist u dat o.a. Friesche Vlag dat spul nog
steeds maakt? Kostbaar, maar een geweldig item!
Ook erg leuke verpakkingen gevonden voor Gilette scheermesjes (nu dat type mesje nog), en een verzamelkaartje voor veiligheidsspelden. Maar hoe gaan we het gele pakje vullen waar de morfinespuitjes in zaten... Voorlopig zitten er wattenstaafjes in. Wellicht tandenstokers.
Inmiddels beschikken we over een assortiment van bijna 35 replica ratsoenproducten;
Natuurlijk zijn er ook nog steeds ration- en voedselproducten uit WWII die nog steeds bestaan. Campbell maakt nog steeds soep, Coca Cola is wereldleider op softdrink gebied en Nescafé verpakt oploskoffie nog steeds in 'rantsoentjes' voor mensen die zich de tijd niet gunnen om verse koffie te zetten.
K Ration Dinner |
Nescafé |
Persoonlijke items |
Tijdens de Airborne Mars rond Bastogne, in december 2002, had ik in mijn jumpsuitzakken vier K-rations bij me. Al doende leert men immers. Weet u waarom deze dozen in WWII gecoat waren met een Wax laag? Omdat het papier anders al het vocht opzuigt... Daar moet dus nog aan gesleuteld worden. Voor die Mars had ik trouwens ook pinda's verpakt in kleine doosjes en voorzien van de tekst 'NUTS!'. Erg passend voor in Bastogne! En net als met de replicarantsoenen: een hoge presentatiewaarde.
Een deel van het assortiment nagemaakte rantsoenen
Ondertussen staan de eerste dozen en kisten al klaar voor D-Day 2003 en D-Day 2004. Zoals ik al zei: alles wat we produceren moet wel lang houdbaar zijn! Heeft u tips: laat het ons weten via het 'V-mail'-contactformulier dat u in het hoofdmenu kunt selecteren.
British Rations
Various