Gezien het grote aantal vragen dat ons blijft bereiken op het gebied van Re-enactment en Living History geven wij in dit artikel wat informatie en tips over kleding en uitrusting.

Kleding

De eerste afweging die u als toekomend beoefenaar zult moeten maken is of u zich wilt hullen in originele WW2 kledij, replica kledij of een mix van beiden.
Bepalende factor kan enerzijds uw budget zijn, anderzijds hangt het ervan af wat voor vorm van Living History / Re-enactment u wilt gaan bedrijven. Persoonlijk kan ik me voorstellen dat u voor kopiekleding kiest als u daadwerk door sloten gaat waden, over het veld tijgert en/of in bomen klimt. Voor presentatie in een net 'Dress' uniform loopt de kleding natuurlijk aanmerkelijk minder risico op onherstelbare schade.

Op 'de markt' is natuurlijk van alles te krijgen. Origineel, kopie en replica uniformen die gemaakt zijn voor filmproducties en tv-series. Veel geld neerleggen voor een origineel uniform uit WW2 is een keuze die kan leiden tot (onnodige) frustratie; zorg ervoor dat u de kennis in huis hebt om het verschil tussen origineel en replica te kunnen onderscheiden voordat u over gaat tot het aanschaffen. Aangezien de meeste replica's vervaardigd zijn om 'echt' te lijken is identificatie een tricky business.
Mede door het verkleuren van originele kledij is het moeilijk om louter op uiterlijk even een diagnose te stellen. Ook als de kleding op de juiste plekken door gebruik versleten lijkt...

De M43 jas is een mooi voorbeeld. Er zijn er vele honderdduizenden van geproduceerd gedurende WW2, dus de kans dat u een echte zult vinden is relatief groot. Dit type jas is echter bij legers van diverse mogendheden ook na WW2 in gebruik. Er zijn bijvoorbeeld goedkope Noorse M43 jassen in omloop waar eigenlijk alleen de kleur van de knopen vervangen hoeft te worden. Hier heeft u dus de keuze tussen origineel, replica en een naoorlogse jas die niet is vervaardigd om voor een oorlogse jas door te gaan, maar wel langdurig gebruikt kan zijn.

Uitrusting

Als we beginnen bij het hoofddeksel dan kan een bezoek aan een gedegen Militaria-zaak u een heel assortiment aan mogelijkheden bieden. Van de wool-knit-cap, jeep-cap of 'beanie'-cap, garrison-cap of 'overseas'-cap (het schuitje) tot een helm. Speciale types helmen, zoals bijvoorbeeld een helm met Ranger symbool of een US Paratrooper helm zijn uiteraard minder makkelijk te vinden, en een origineel kost een klein vermogen (zeker na mediaspektakels zoals 'Saving Private Ryan' en 'Band of Brothers'). E.e.a. is uiteraard weer gebonden aan uw budget en uw specialisatie. U kunt voor weinig geld creatief zijn en een 'moderne' helm aanschaffen voor een paar euri. Met een badje van verf en wat fijngemalen kurksnippers transformeert u het gladde moderne helmstaal in het ruwere WW2 uiterlijk. Een extra sneetje in de 'naad' van de helm aan de voorkant, camo-netje erover en het ziet er al behoorlijk uit...
Zelfs binnen uw specialisatie is er weer legio keuze. Neem bijvoorbeeld de garrison-cap. Het begint bij de keuze van de kleur garrison-cap: Olive Drab, of de lichtere khaki cap, die doorgaans als zomercap aangeduid wordt. Om de bovenste afwerkrand van de cap is een kleur draad geweven, de zogenaamde 'piping'. De kleur van de piping geeft veelal aan tot welk strijdmacht-onderdeel de drager behoort. Lichtblauw is bijvoorbeeld de kleur van de Infantry. Zo ook de kleur van Parachute Infantry. De maatvoering gaat in lage cijfers, met halve, kwart en achtste tussenmaten zoals bijvoorbeeld 7, 8-3/4de of 8-7/8ste.

Patches zijn er legio. Ook hier geldt weer dat er originele en niet van origineel te onderscheiden replica's in omloop zijn. Een 'Screaming Eagle' of 'All American'-patch is vrij eenvoudig te verkrijgen, en voor een uitstekende replica hoeft u vaak niet meer dan 10 Euro te betalen.
Een mooie patch voor op de garrison-cap kan weer zo complex worden gemaakt als u wilt. Als we uitgaan van de bovenstaande Parachute Infantry cap dan kunt u kiezen uit diverse patches.

Enkele voorbeelden:
  • lichtblauw met een witte parachute
  • rood met een witte parachute
  • lichtblauw met een witte glider
  • donkerblauw met witte parachute/glider en lichtblauwe rand
  • donkerblauw met witte parachute/glider en rode rand
vroeg Parachute Infantry
vroeg Parachute Artillery
vroeg Glider Infantry
eerste type Combined Airborne
latere type Combined Airborne
Bij de laatste twee types patches geeft de 'vliegrichting' van de glider aan of het om een officier of een enlisted man gaat.
  • De glider vliegt naar rechts: officier.
  • De glider vliegt naar links: enlisted man.

Uiteraard zijn er ook Private First Class, Corporal, Sergeant en andere rang-patches alsmede Theater of Operations Patches zoals de ETO patch.
Als we weer terugkomen op de Paratroopers dan had elk Regiment ook nog eens een eigen patch om bijvoorbeeld op de trainingsshort of de lederen jas te dragen. Bekend voorbeeld daarvan: De Flying Skull van 502nd PIR en de Para-Dice van 506th PIR. Dergelijke logo's kwamen zeker terug in de onderlinge rivaliteit tussen de Regiments.

Onder webbing verstaan we alles wat aaneengesnoerd omgehangen kan worden. Riem (dubbele gaatjes), kruisband op de rug en bretels aan de voorkant met uitrustingsstukken als de veldfles, first aid pouch, kniptang, schep (inklapbaar of met T-greep), bayonetschede, zaklamp etc.

Verdere accessoires naar gelieven, en op elke mogelijke manier. Het bruine Signal Corps kompas, met lederen bandje of utility strap, werd niet louter aan de pols gedragen. Het werd ook vaak aan een webbing-ring bevestigd of zelfs om de bovenkant van de laars (op de enkel).
Dogtags, Jumpwings, Infantry Badge, Presidential Unit Citation etc.

De persoonlijke uitrusting is een gebied waar je je geheel op kunt uitleven. Scheergerei: Barbasol scheercrème, scheerspiegel, kwast, Milkident tandpasta, tandenborstel, tandpoeder, luizenpoeder, voetpoeder... V-mail papier, kleine verbandsetjes, morfinedoosjes, rantsoendozen.
Kortom: het gebied waar de schrijver van dit stuk zich in heeft gespecialiseerd.

Aan schoenen ontbreekt het natuurlijk niet. De Paratrooper was erg trots op zijn bruine jumpboots, de versterkte lederen laarzen die als statussymbool werden gezien. Later werden er ook gewone infantry en buckle-boots gedragen, vaak door replacements. De firma Corcoran (US) brengt nog steeds een exacte kopie van de bruine Paratrooper Jumpboots uit in alle maten. Degelijke en oersterke laarzen waar u ook nu nog mee door de Hollandse klei kunt trekken.
Een goedkoop alternatief is een paar Nederlandse 'kisten' van het oude type die vaak voor een paar euro in een dumpzaak kan worden gevonden. Mooi lichtbruin op te poetsen en van afstand nauwelijks te onderscheiden.

Brengt mij meteen op het laatste punt: kan iets wel of kan iets niet? Een Amerikaanse Paratrooper met een Britse rode baret en een lichtblauwe patch met een witte parachute? Nee? Toch wel. Dergelijke baretten werden gedragen, kijk eens naar de afbeelding ervan in het boek 'Geronimo'.
Bovendien: het was oorlog, en vaak kon een soldaat het doen met het kleine beetje wat hij uitgereikt kreeg, de rest graaide hij zelf wel bij elkaar.
Hou er rekening mee dat er zeker rond het Re-enactment gebeuren de nodige azijnzeikerds rondlopen die geen gelegenheid ongebruikt zullen laten om op- en aanmerkingen te plaatsen.
Als ik u was, enthousiast beoefenaar, dan zou ik mij daar niets van aantrekken. Er zijn foto's van Paratroopers die Britse uniformdelen droegen, Duitse gordels hadden, Duitse broodtassen gebruikten, er zijn zelfs foto's van Duitsers in Shermantanks en geallieerde Panzers.
Eenieder met gezond verstand weet of iets wel of niet mogelijk is. En wees gerust: tijdens WW2 sprongen er tijdens een mars geen controleurs uit de struiken om te checken of de M1A1 wel van Inland was en of je de patch wel met het juiste aantal 'steken' vast had gezet. Daar is pas veel later een sport van gemaakt.
Aan het einde van onze dag gaat het erom of je voldaan hebt aan een stukje respectvolle representatie van de recente geschiedenis.

Advies

Als u eens van dichtbij wilt zien wat er zoal op de markt is op het gebied van WW2 uniformen (origineel of replica) dan kunt u terecht bij Clements Trading in Elst. Alles wat een beoefenaar van WW2 Living History en/of Re-enactment nodig heeft kan door Michel verzorgd worden.
Een greep uit het assortiment ziet u op alle bijgaande foto's. Michel heeft veel op het gebied van US Paratroopers. Diverse helmen, caps, M42 jumpsuits, M43 jassen, Corcoran laarzen, webbing, kompassen, parachutestof en tassen. Van persoonlijke uitrustingsstukken tot een complete T5-parachuteset. Clements Trading kocht destijds tevens een grote partij kledij die gebruikt is in de bekende tv-serie Band of Brothers.
Er is veel originele kledij aanwezig. We kwamen bijvoorbeeld een perfecte, echte 82nd Airborne Division Dress jas tegen...

Het bedrijfspand is opgesierd met een groot aantal mannequins in voornamelijk para-outfits. Amerikaanse, Britse en Duitse parachutisten die perfect uitgerust zijn, een voorbeeld voor vele hedendaagse musea.
Ook voor motoren zoals de beruchte oorlogse US Harley Davidson kunt u bij Clements terecht.

Clements Trading Clements Trading

Rijksweg Zuid 44
6662 KE Elst (Gelderland)

Mobiel: 06 5588 5206
Tel: 0481 352 460
Fax: 0481 352 470

(Gelieve eerst even te bellen alvorens op bezoek te gaan.)

Ook bij D-Daykleding kunt u terecht mocht u via het Internet willen bestellen. Klik op de banner om naar de webshop te gaan.

 

Foto's en Artikel door Don van den Bogert.

 

 

 

 

This website is dedicated to all Allied Paratroopers of World War Two. They became a 'Band of Brothers' who enlisted for a new type of warfare. They jumped into occupied Holland on September 17th 1944 like Angels from the Sky. We will honor their heritage.