Captain Swanson
A-Company 502nd PIR 101st AB

We schrijven Nederland, eind Oktober 1944, meer dan een maand na Market Garden.

Captain Swanson, Able Company 502nd Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division had in deze periode zijn Control Post (CP) gevestigd in boerderij de Moordakker in de Moordakkerstraat te Herveld.

Naar eigen zeggen had Captain Swanson de motorfiets gevonden in een hooiberg bij de boerderij. Een plaatselijke dorpeling (destijds woonde hij 2 huizen verderop) wist echter te melden dat een bij hem thuis ingekwartierde Engelse motor ordenance van de 51st HD Division op een ochtend woedend binnen kwam lopen omdat zijn motor was ontvreemd… Die motor zou hij nooit meer terug zien.
Na publicatie van dit artikel herkende Lex Schmidt deze motor als een BSA M20 500cc.

Het huis op de eerste foto is aan de hand van de luiken en de ramen getraceerd, en op de foto van de rijdende Captain staat de molen van Herveld op de achtergrond. Beide locaties zijn nauwelijks veranderd.

In Mei 2000 kwam Capt Swanson onverwachts naar Nederland en Cees Jansen gaf hem een rondleiding door 'The Island'. Tijdens dit gebeuren vertelde Swanson dat hij de motorfiets gebruikte om contact te onderhouden met de Divisie die in Slijk-Ewijk was gelegerd. Na enkele ritten werd hem echter verboden om nog langer van de motorfiets gebruik te maken. Het was immers ongepast (en het risico was te groot) dat een US Airborne Captain op een motorfiets door het gebied reed.

Article: Don van den Bogert
Research: CJ Jansen
Special thanks to the late Johan Jansen
Photo's courtesy of the Swanson Family

This website is dedicated to all Allied Paratroopers of World War Two. They became a 'Band of Brothers' who enlisted for a new type of warfare. They jumped into occupied Holland on September 17th 1944 like Angels from the Sky. We will honor their heritage.