5 juni 1944

Eisenhower en SHAEF hebben de knoop doorgehakt. De landing zal plaatsvinden, en de eerste vliegtuigen met Pathfinders zijn reeds onderweg naar bezet Frankrijk.
Honderden vliegtuigen zullen volgen, veel geladen met Paratroopers, andere als sleep voor de gliders. Allen zullen over het kanaal richting de kanaaleilanden vliegen en met een boog over het Normandische schiereiland trekken tot ze hun dropzones hebben gevonden. Dat is het plan.

De paratroopers zijn zwaar bepakt, hebben hun gezichten zwart gemaakt en hebben klamme geïmpregneerde jumpsuits. Van de medic hebben ze zojuist een pakje met 'Motion Sickness Pills' gekregen, met de opdracht er meteen eentje in te nemen. Ze weten dat het nu serieus is. Gisteren ging het niet door, en de weken hiervoor hebben ze harder getraind en waren de oefeningen scherper dan ooit tevoren. Hier hebben ze vanaf 1942 op gewacht. Het uur van de waarheid. Rendez-vous with Destiny.

De opdrachten voor het 506de PIR: landen bij dropzone 'C' (nabij Ste Marie du Mont). Exit 1 en Exit 2 van Utah Beach veroveren en bezet houden, Ste Marie du Mont veroveren en de bruggen over de Douve veroveren.

Op de foto ziet u 'Stick 77' van 'Serial 12', 439th Troop Carrier Group, 94th Squadron.
De paratroopers van deze Stick zijn mannen van het 506de Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division, F-Company (2nd Platoon), first Squad.

Let op de handschoenen zonder vingers aan de rechterkant en een pakketje op het been rechtsvoor. De medic, links, rookt een sigaretje. Een re-enforced broek. Kleine details. Een snapshot van D-Day.

Linkerkant van voor naar achteren:
C. Pepper (Medic)
John J. Gellespie (Cpl)
Bernard B. Tom (Pfc) KIA, 8/9 oktober 1944 nabij de dijk te Heteren.
Raoul Ochoa (Pfc)
Ray Passino (Pfc)
Manning G. Haney (Pfc) KIA, 8/9 oktober 1944 nabij de dijk te Heteren.
Rechterkant van voor naar achteren:
Joe Watkins (Pvt)
Joe Hogenmill (Pvt)
Ralph Robbins (Pvt)
Marion Gwdowski (Pfc)
Spelfouten voorbehouden.

Het is vreemd om twee van deze jongens daar te zien zitten, in de wetenschap dat ze hun vuurdoop, D-Day, zullen overleven maar daarna in Nederland zullen sneuvelen. Voor onze vrijheid.

De namen van beide KIA's staan op de Honor Roll of Holland van F Company, 506th PIR.

De kleine foto's van de paratroopers zijn afkomstig van de Company foto die in de zomer van 1943 in Fort Bragg werd genomen. David Kenyon Webster (later Easy Company 506th PIR) was in deze periode ook bij Fox Company ingedeeld.

De Paratroopers van het 506de PIR zouden uiteindelijk grotendeels terechtkomen tussen St Come du Mont en Exit 2 (Utah Beach). Sommige vliegtuigen dropten hun ladingen echter veel eerder (nabij Carentan) of veel later (voorbij Foucarville).

Artikel: Don van den Bogert
Foto's en Info: C.J. Jansen

This website is dedicated to all Allied Paratroopers of World War Two. They became a 'Band of Brothers' who enlisted for a new type of warfare. They jumped into occupied Holland on September 17th 1944 like Angels from the Sky. We will honor their heritage.