Proudly Serving The Men & Women Who Serve Our Country!

USO staat voor United Service Organizations, een organisatie die 'afleiding' verzorgde in de vorm van podiumshows voor de Amerikaanse (Geallieerde) strijdkrachten.
Een non-profit organisatie waar veelal vrijwillig aan mee werd gewerkt door 'sterren'.

Tijdens WW2 werden deze shows in alle Theaters of Operations gehouden, van de Pacific tot bevrijd Frankrijk en Duitsland toe. Het was een welkome afleiding van de gruwelijkheden die de oorlog met zich meebracht en de shows waren immens populair. Met een verlofpas op zak werden er soms honderden kilometers afgelegd om een dergelijke show te kunnen bezoeken, zeker als er een bekende, aantrekkelijke, vrouwelijke ster bij de show aanwezig was!

In het begin van 1941 besloot 'de entertainmentindustrie' een helpende hand uit te steken en de USO te assisteren met het opstarten van 'Camp Shows'.
Aan deze shows werkten artiesten mee uit diverse takken van de entertainmentindustrie zoals stand-up comedian Bob Hope, filmster Humphrey Bogart, zangeres en actrice Marlene Dietrich, de zangers Bing Crosby en Frank Sinatra en The Andrew Sisters.
Ze traden op voor de troepen op geïmproviseerde podia, met vaak primitieve middelen.
'Geen geluidsysteem aanwezig? Dan maar heel hard praten!'
'Geen kleedhokjes, dan maar direct beginnen,
geef me het jasje van die kolonel daar maar!
'
Salaris en werkomstandigheden waren bijzaak.
De shows bestonden uit zang en dans, comedy en vooral het op de hak nemen van de 'tegenstander' en de dagelijkse sleur van het leven bij de marine, luchtmacht of het leger.
Vond de show plaats op een luchtmachtbasis, dan werd de marine belachelijk gemaakt, en was er een show voor de luchtmacht, dan mocht de landmacht het ontgelden. Uiteraard tot vermaak van de aanwezige soldaten, die er nog dagen, weken over na konden praten.

Comedian en zanger Bob Hope, op 28 juli 2003 overleden op 100-jarige leeftijd, werd het symbool van deze USO shows. Hij stond voor de G.I.'s op het podium tijdens WW2 (9 maanden nadat de US in WW2 betrokken raakte ging hij reeds op tour langs de legerkampen), de Koreaanse oorlog, in Vietnam, in Beiroet en zelfs tijdens de Eerste Golfoorlog, begin jaren negentig, toen hij zelf al tegen de 90 jaar was!
In de zomer van 1944 verbleef Bob Hope in de Pacific. Hij volgde de Amerikaanse strijdkrachten van eiland naar eiland, legde meer dan 45.000 kilometer af en trad minstens 150 keer op met zijn vaste team: zangeres Frances Langford, danseres Patty Thomas en muzikant Tony Romano. Aangezien zijn vaste tekstschrijver, Barney Dean, met hem meereisde kon het repertoire naar gelieve worden aangepast (actueel worden gehouden).
Bob Hope wist de soldaten te vermaken met zijn typische, eenvoudige humor en kennis van de actualiteiten. Tijdens een optreden voor G.I.'s in Vietnam, in de jaren 70, zei hij; 'Ik doe dit nu al 30 jaar, en er is niemand die meer tegen de oorlog is dan ik'.


Bob Hope 1943 Sicilië (Credit: USO)

Tussen 1941 en 1947 alleen al werden er met behulp van 7.000 medewerkers in totaal 428.521 USO Shows opgevoerd voor de soldaten in binnen- en buitenland, in heroverd en veroverd gebied, te land, op zee en door de lucht (via de radio).
Optredens van de USO-sterren staan bij vele, vele veteranen van diverse oorlogen in het geheugen gegrift. 'Ze brachten een stukje Amerika naar ons, waar we ook waren', aldus één van hen. De slogan van USO is dan ook 'Delivering a touch of Home'.

In het lied 'Goodnight Saigon' van Billy Joel (een plaat die in de VS op grote schaal geboycot werd vanwege de kritische kijk op de oorlog in Vietnam) zingt Joel: 'They send us Playboy and gave us Bob Hope'. Misschien wel de bekendste verwijzing naar een USO show.

Na WW2 traden diverse 'nieuwe' sterren op in USO shows, zoals Mickey Rooney, Groucho Marx en The Supremes. Marilyn Monroe stond in februari 1954 voor de soldaten van de US 3rd Infantry Division op het podium in Korea, en het bleef daar nog lang onrustig...

Op 23 juni 2003 werd er op de USS Nimitz, voor de kust van Irak, een grootse USO show gehouden met o.a. actrice Alyssa Milano, Las Vegas entertainer Wayne Newton, de Dallas Cowboys Cheerleaders (ze hebben inmiddels al meer dan 50 keer opgetreden in USO shows), rapper Bubba Sparks en stand-up comedian Paul Rodriquez (die zelf bij de US Airforce diende en daar USO shows mee had gemaakt als toeschouwer). Het geheel werd afgesloten door een basketballwedstrijd waaraan bekende NBA-spelers meewerkten.
Een paar weken later kwam ook Arnold Schwarzenegger naar de Golf Regio.

Andere bekenden die meewerkten aan de USO shows van de afgelopen decennia: Talkshow host & stand-up comedian Conan O'Brien, 'mafkees' Tom Green, rockster Joan Jet, The Judds, Stephen Ambrose (schrijver van o.a. 'Band of Brothers'), R&B zanger Johnny Gill, Mariah Carey, Coolio, Tonight Show presentator Jay Leno, Oleta Adams, Billy Joel, Elton John, Santana, Crosby Stills Nash & Young, Brooke Shields, Miss America (elk jaar opnieuw) en veteraan acteur Charlton Heston (een man die vele oorlogsfilm een hoofdrol speelde).

Artikel: Don van den Bogert

 

For more than 60 years, the USO has "Delivered America" to America's military personnel - America's finest. The USO is a Congressionally chartered, nonprofit organization, and is not a government agency. The USO is supported by World Partners AT&T, BAE SYSTEMS, Coca-Cola, GlaxoSmithKline, USAA Foundation, VFW and YAHOO!, corporate donors such as Northwest Airlines, and Anheuser-Busch, the United Way and Combined Federal Campaign (CFC-0600), as well as contributions from individuals. For more information on contributing to the USO, please call 1-800-876-7469 or visit our Web site at www.uso.org.

This website is dedicated to all Allied Paratroopers of World War Two. They became a 'Band of Brothers' who enlisted for a new type of warfare. They jumped into occupied Holland on September 17th 1944 like Angels from the Sky. We will honor their heritage.