Een makkelijk te verzamelen origineel WW2-item is wel het blikje, doosje of karton met voetpoeder. Met name in de Eerste Wereldoorlog hadden de ingegraven legers last van blessures aan de voeten zoals voetschimmel, blaren en andere huidmycose aandoeningen. Door het langdurige verblijf in de vochtige, koude loopgraven, en een hygiënische toestand die veel te wensen over liet hadden deze aandoeningen vrij spel. Er was te weinig schoon warm water, te weinig zeep en de soldaten beschikten over veel te weinig schoon (en droog) kledinggoed zoals b.v. sokken.
Het voetpoeder had een beschermende werking, en werd vlak voor en tijdens WW2 in gigantische hoeveelheden gefabriceerd.
U kunt de werking van het poeder vergelijken met het moderne talkpoeder, al was de samenstelling van het WW2-voetpoeder verrijkt met vergaande preventieve bestanddelen zoals het ontsmettingsmiddel Formaline.

Er zijn diverse soorten blikjes en kartonnen. De bekendste geallieerde exemplaren (meestal UK made) zal ik voor u beschrijven:

Mocht u uw voetpoeder verzameling uit willen breiden dan zijn er nog diverse vooroorlogse Engelse voetpoeders in omloop. Meest van deze poeders bevinden zich in fraai versierde variante van het type 1 busje zoals b.v. die van de firma Grossmith (rond 1930) of de BootsTalc tin met 'Real Devonshire Violets Talcum Powder' van net voor de oorlog.

This website is dedicated to all Allied Paratroopers of World War Two. They became a 'Band of Brothers' who enlisted for a new type of warfare. They jumped into occupied Holland on September 17th 1944 like Angels from the Sky. We will honor their heritage.