Op vrijdag 25 Februari 2005 zijn Ronald Stassen en Jos Bex naar de Ardennen afgereisd om aldaar bij vrienden "het kamp op te slaan".

De volgende dag werd deelgenomen aan de wandeltocht welke onder de naam "In the footsteps of the 82nd Airborne Division 2005" rondom La Gleize werd georganiseerd. Deze 22 km lange tocht vertrok vanaf het December 1944 Historical Museum te La Gleize, en voerde, in het begin vooral, bergop langs alle historische plaatsen in welke de 82nd Airborne Division heeft deelgenomen tijdens de gevechten rondom dit gebied.

De route leidde langs La Venne, waar Col. Joachim Peiper ( Kampfgruppe Peiper) met 800 mannen rond 03:00 Hrs in de nacht van de 23 Dec. 1944 de rivier de Ambleve overstak, en zich tot en met de 24e Dec. bovenop de St Victorberg heeft verschanst.

Daarna langs Brume en het modderpad van Rahier tot Monceau. Vanuit deze bossen vielen de B en C Company van het 1e Battalion van de 504th Cheneux aan.

Dan richting Rahier alwaar in de nacht van de 19e Dec. 1944 het 1e battalion een commandopost inrichtte, en defensieve posities innam om zich voor te bereiden op de aanval op Cheneux, de volgende dag.

Onderweg kon de inwendige mens naar hartelust worden versterkt, langs de route had de organisatie een heuse militaire veldkeuken geplaatst om de deelnemers met soep, broodjes worst en hamburgers, en een appel , en voor de liefhebbers een Belgische "pint", op adem te laten komen. Bovendien deed de plaatselijke doedelzakspeler een duit in het zakje, en blies er zijn, naar verluid Duitse, longen uit zijn lijf op de klanken van het "Scotland United" .

De route liep verder langs Cheneux, waar het 3e Battalion van Lt. Col. Cook, na een lange tocht door de bossen destijds, de Duitse stellingen in dit dorpje vanuit het zuiden aanviel, en de La Vaux Renard boerderij bevrijdden. Gedurende de strijd gebruikten zowel de Duitsers als ook de Amerikanen deze boerderij voor de verzorging van hun gewonden.

De tocht eindigde bij het museum December 1944 in La Gleize. Na de tocht mochten de deelnemers aan de wandeltocht dit museum gratis bezoeken, na het certificaat van deelname te hebben ontvangen, en een glas Glühwein te hebben genuttigd.

Ronald en Jos hebben tijdens het bezoek aan het museum kennis gemaakt met een veteraan van de 82nd, die vertelde van het "massacre of Malmedy".
Deze veteraan begon spontaan zijn verhaal te vertellen bij het zien van diverse foto's van deze gebeurtenis.
Volgens deze veteraan zijn 85 GI's om onverklaarbare reden door de Duitsers doodgeschoten. En 15 zouden zijn weggekomen, waaronder deze man. Volgens zijn zeggen wilde één van de Amerikaanse soldaten, welke door de Duitsers krijgsgevangen waren genomen, om de hoek van een barak ongevraagd zijn behoefte gaan doen. Daarop raakte één Duitse bewaker in paniek en begon hij in het wilde weg op de Amerikanen te schieten, gevolgd door de andere Duitse soldaten die vervolgens totaal in paniek toen de 85 hebben doodgeschoten.
De veteraan vertelde dat de Duitse soldaten ook volledig verrast waren door dit gebeuren.

Het deelnemersveld van deze wandeltocht werd zoals vanouds ingenomen door de diverse re-enactment groepen uit Nederland, Duitsland, België, USA en ook een afvaardiging uit Engeland. Deze laatste was maar liefst 15 man sterk!
Vele individuele re-enactors hadden we ook gezien in Bastogne tijdens de 60 jarige herdenkingen in December 2004.

Maar ook vele deelnemers stelden hun voertuigen spontaan ter beschikking voor de toch talrijke uitvallers die dag, en om langs het parcours hun mobiele steun te verlenen.
Ook de plaatselijke ambulance reed met re-enactors (en zwaailichten) voorbij richting La Gleize, om maar de zwaarte van het parcours aan te geven.
Halfweg de tocht hebben enkele deelnemers een Willy's uit het weiland getrokken, deze chauffeur had de hellingshoek van het glooiende Ardennen landschap verkeerd ingeschat....

Al met al een geslaagde dag die volgend jaar beslist weer op de agenda van Ronald en Jos zal staan.

Verslag geschreven door: Jos Bex

This website is dedicated to all Allied Paratroopers of World War Two. They became a 'Band of Brothers' who enlisted for a new type of warfare. They jumped into occupied Holland on September 17th 1944 like Angels from the Sky. We will honor their heritage.