In het kader van het nationale museumweekend bezochten wij het museum 'Bevrijdende Vleugels' te Best.

Het museum heeft een aardig assortiment voornamelijk geallieerd materieel uit WW2. Twee Sherman Tanks, een recovery-tank, een DUKW, diverse GMC's, een M8 en vele andere voertuigen staan uitgestald nabij of in één van de vele hallen.

Publiekstrekkers zijn de twee Dakota's C-47 Troop Carriers die naast elkaar in de buitenlucht staan opgesteld. Een derde toestel (romp) is aan de collectie toegevoegd, waarin nog vele uren renovatie en onderhoud gestoken zullen moeten worden.

Er is een 'Market Garden'-hal die een life-size diorama geeft van één van de droppingen van 17 September 1944. Vele volledig in uniform gestoken poppen staan voor een geweldige muurschildering die de neerkomende parachutisten uit de Hollandse hemel laat zien.

Voor ons was het een fantastische gelegenheid om foto's te maken bij en in de Dakota die 'Darlin' Dorien' heet. Normaliter is het niet mogelijk de Dakota van binnen te bekijken maar op deze nationale museumdag mocht dit wel!
Dit toestel werd later omgebouwd tot een wat luxer transportvliegtuig voor officieren, getuige het verwijderen van de Static Line en het aanbrengen van een verwarmingsbuis.
De Dakota was het eerste vliegtuig met een complete aluminium romp, en de KLM was de eerste Europese luchtvaartmaatschappij die het toestel aanschafte. Maar de meeste faam behaalde het toestel toch als de zeer tot de verbeelding sprekende Troop Carrier van de geallieerde troepen. Darlin' Dorien is uitgerust met de bekende zwart-witte invasiestrepen en heeft de letters 'UA' op de romp staan.
Dit toestel werd in 1996 in Texas aangeschaft en vloog naar Mesa, Arizona waar het gerestaureerd werd. Op 22 juni 1997 begon een 5-koppige bemanning de vlucht naar Nederland. Na een reis van bijna 2 weken via Groenland, IJsland en Schotland kwam de machine op vrijdag 4 juli 1997 op Welschap aan. Het toestel heeft een plaats gekregen naast het hoofdgebouw en werd 'Darlin' Dorien' genoemd naar de dochter van de directeur van het museum, de heer Driessen. Het nummer 290321 op de staart is de geboortedatum van de heer Driessen.

Voor ons was het een geweldige ervaring eindelijk eens in zo'n historisch toestel rond te kijken. De cabine is verbazingwekkend klein en voorzien van een ongelooflijke hoeveelheid knoppen, meters en schakelaars. Een stick parachutisten zat tegenover elkaar op eenvoudige banken, bepakt en bezakt, terwijl de crew het toestel door luchtafweer naar de Dropzone stuurde.

Wij poseerden in en voor het toestel met een groep Living History-beoefenaars uit Nederland. Dergelijke foto's werden gedurende WW2 daags voor de luchtlandingoperaties gemaakt.

Een tweede Airborne Re-enactment groep had zich elders op het museumterrein ingegraven in foxholes en genoot van een lunch in de zon.

Een perfecte dag, mooi weer, leuke entourage. Helaas op zoek naar nieuwe jumpboots, want mijn huidige laarzen hebben mijn voeten veranderd in een portie filet American!

Met dank aan de Living History-groepen en het museum te Best.

Artikel en Foto's: Don van den Bogert

Museum Bevrijdende Vleugels
Sonseweg 39
5681 BH BEST
Tel: 0499-329722
E-mail: wingslib@tref.nl
Fax: 0499-329930

This website is dedicated to all Allied Paratroopers of World War Two. They became a 'Band of Brothers' who enlisted for a new type of warfare. They jumped into occupied Holland on September 17th 1944 like Angels from the Sky. We will honor their heritage.