<%@LANGUAGE="VBSCRIPT" CODEPAGE="1252"%> <% Dim language,doctype,titlened,titleus,pageback,cat language=request.querystring("lan") 'doctypes: '0 = beide talen (NED en US) '1 = alleen NED '2 = alleen US doctype=1 if doctype=1 then language="ned" elseif doctype=2 then language="us" else if language<>"ned" and language<>"us" then language="ned" end if end if titlened="2001 LE ROOSEVELT CAFÉ - UTAH BEACH" titleus="2001 LE ROOSEVELT CAFÉ - UTAH BEACH" pageback="../menu/menu_events.asp" cat="Events" %>

50480 Ste Marie du Mont
FRANCE
Tel: 02 33 71 53 47
Fax: 02 33 71 63 37

Op 6 juni 2001 bezochten bijna 50 veteranen van Easy Company (506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division US Army), het strand van Utah Beach. Voor veel van hen was het eerste keer dat ze na WW2 terugkeerden op Franse bodem. De indrukwekkende dienst werd gehouden op het terrein voor het 'Le Roosevelt Café'. Over de lokatie, het Café/Restaurant en de geschiedenis van dit bunkergebouw wil ik u graag wat meer vertellen.

Op 6 juni 1944 kwam de Amerikaanse Generaal Theodore Roosevelt Jr samen met de 4de Amerikaanse Infanterie Divisie aan land op Utah Beach. Door een samenloop van omstandigheden bleek de eigenlijke landingplek nogal ver verwijderd van de geplande plek waar het 4de aan land had moeten komen. Roosevelt besloot echter: 'dan beginnen we de oorlog gewoon hier!'.

Op deze historische plek is 'Le Roosevelt Café' gevestigd. Eigenaar Mr. Méthivier heeft van zijn zaak, die gedeeltelijk in een oude Atlantikwall bunker is gevestigd, een multifunctioneel geheel gemaakt. Het is dan ook een Bar, een Restaurant met plaats voor meer dan 100 personen en een Internetcafé. Bovendien beschikt Le Roosevelt over een groot terras (met vaste windwanden) en een souvenirwinkel waar men menig D-Day item aan kan schaffen. Van T-shirts tot serviesgoed, van WW2 bodemvondsten tot kinderspeelgoed.

Van 1942 tot juni 1944 werd de door duinen beschutte oude vissershut, wat nu het Roosevelt Café is, gebruikt door o.a. de Duitse Todt organisatie. Deze organisatie had tot taak de Atlantikwall zo sterk mogelijk te maken, voornamelijk door het aanleggen van grote hoeveelheden betonnen bunkers. Direct naast het huis was dan ook een bunker te vinden die door de Duitsers gebruikt werd als communicatiepost. Op de invasieochtend, 6 juni 1944 kwam er verandering in de bemanning van de bunker. Het hoofdgebouw werd direct na D-Day door de geallieerden gebruikt als US Army 1st Engineer Special Brigade Communications Group onderkomen. Tussen juni en november 1944 werd de bunker gebruikt als communicatiecentrum van de US Navy, die toezag op het verkeer tussen de vloot en het front. De 39 radio-operators van de Command Task Group ondersteunden de N.O.I.C. (Naval Officer In Charge).

Van de bunker, die onderdeel uitmaakt van het Restaurant gedeelte zijn WW2 gedateerde foto's te vinden. De aanzichtkant van de bunker heeft nog steeds twee zwart/wit geschilderde raampjes zoals ook op de foto's te zien zijn die vlak na D-Day zijn genomen. Mr. Méthivier heeft er zijn levenswerk van gemaakt om veteranen op te sporen die zich tijdens WW2 in zijn gebouw hebben opgehouden. Sommigen van hen zijn reeds overgekomen uit de Verenigde Staten en poseerden net als bijna 60 jaar geleden bij de bunker.

Méthivier heeft het toiletgedeelte en een stuk van zijn hal zo omgebouwd dat men zich op een marineschip waant. Niet vreemd als men weet dat de eigenaar van Le Roosevelt een verwoed verzamelaar is van US Navy apparatuur. In de originele bunker heeft hij een opstelling met historische poppen en zendapparatuur, alsmede grote plexiglas platen die hele stukken van het beton afdekken. Waarom, zult u zich afvragen? Onder het plexiglas zijn de handgeschreven boodschappen te zien van soldaten die hun sporen hier achterlieten vlak na D-Day.

De eigenaar is een liefhebber van de geschiedenis, hij draagt die liefde uit naar mensen die echt geïnteresseerd zijn. Ik kreeg van hem zijn uitnodiging van Tom Hanks en Jeff Bewkes (HBO) die hij destijds kreeg om op 7 Juni 2001 de vertoning van Band of Brothers te komen bekijken. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we destijds, in juni 2001, stad en land hebben afgestroopt voor kaartjes!

Het Roosevelt Café is zeker een bezoekje waard als u in de buurt bent. Of u nu een kopje koffie wilt drinken, een hapje wilt eten of een souvenir aan wilt schaffen op een historische lokatie uit WW2.

Meer informatie over Le Roosevelt, de veteranen die er gefotografeerd zijn en hebben verbleven, en de rol van Le Roosevelt tijdens de Utah Beach Premiere van 'Band of Brothers' tijdens D-Day 2001, kunt u vinden op de excellente website van het café:

http://www.le-roosevelt.com/

http://www.le-roosevelt.com/ceremonie.htm (Band of Brothers Ceremonie)

STIWOT's Oorlogsmusea Database (Benelux & Normandië)


Cafe Le Roosevelt 2001


Cafe Le Roosevelt 1944


Uitnodiging premiere Band of Brothers