Wat is er nog te vinden uit de Tweede Wereldoorlog van het 101ste in het algemeen, het 506de specifiek en Easy Company in het bijzonder? Ik neem u even mee over het net, en langs verschillende Beurzen, Monumenten en Musea.

Als we op Internet beginnen; ik ga altijd naar één van de betere (Amerikaanse) zoekmachines zoals Google, Altavista of Yahoo.
De trefwoorden die ik invoer bestaan uit combinaties van: Easy Company - WW2 - Veterans - Band of Brothers - 506 PIR - Screaming Eagles - 101st - Currahee.
In de verschillende categorieën hieronder enige resultaten van deze zoekacties.

Hun verhaal:

Nu de veteranen van D-Day de pensioengerechtigde leeftijd reeds ruim zijn gepasseerd realiseren steeds meer mensen zich dat nieuwe getuigenverklaringen, herinneringen en verhalen de komende jaren steeds schaarser zullen worden.
Uiteindelijk zullen er geen veteranen meer zijn die ons uit eerste hand over de Tweede Wereldoorlog kunnen vertellen. Je ziet steeds meer internetsites waar dergelijke verhalen gepubliceerd worden;

Verzamelen:

Mocht u een beginnend verzamelaar zijn, dan zijn er tal van mogelijkheden om in het bezit te komen van een stukje geschiedenis. Uiteraard zijn de prijsverschillen tussen een replica en een origineel stuk behoorlijk groot. Maar soms is een origineel stuk heel erg betaalbaar.
Om een voorbeeld te geven; op de Militariabeurs in Huizen kun je je te buiten gaan aan een Duitse Wehrmacht helm die ongeveer net zoveel kost als een stief weekje werken.
Een paar stands verderop kun je een Amerikaanse veldfles kopen voor rond de 25 Euro.
Duitse munitietasjes, een set van 3 stuks 50 Euro, twee stands verderop een licht beschadigd enkel tasje voor 5 Euro. Over het algemeen zul je zien dat veldflessen, etensblikken, schepjes, munitietasjes, verband, voetpoeder en legio andere 'kleine' originele WW2 items heel goed betaalbaar zijn. Je moet alleen goed kijken.

Ik schafte op deze beurs een replica 'patch' van het 506de Parachute Infantry Regiment aan voor de prijs van 15 gulden (7 Euro). Let wel; dit was ver voordat de serie Band of Brothers op TV werd uitgezonden! Een replica van een Duitse Badge kost hier ook 7 Euro. Verder zie ik Para-uniformdelen, insignia en zelfs een Jump Wing met Combat-ster.

Ik schafte op deze beurs een replica 'patch' van het 506de Parachute Infantry Regiment aan voor de prijs van 15 gulden (7 Euro). Let wel; dit was ver voordat de serie Band of Brothers op TV werd uitgezonden! Een replica van een Duitse Badge kost hier ook 7 Euro. Verder zie ik Para-uniformdelen, insignia en zelfs een Jump Wing met Combat-ster.

Wilt u weten wat er zoal in Nederland aangeboden kan worden op WW2 gebied, kijkt u dan eens op de ruil en verkoop pagina's van Henri van Meel, een authoriteit op het gebied van WW2 items in Nederland. Op zijn pagina's zijn leuke originele (en betaalbare) verzamelstukken te vinden;
http://home.iae.nl/users/meegoo/ruil.htm

In Normandië is het een heel ander verhaal.
Op de 'Bourse' in Vierville sur Mer kun je een Willy's Jeep aanschaffen, een MG42 aan je verzameling toevoegen of een geheel geklede 1:1 pop kopen voor een bedrag waarvoor je ook een nieuwe Duitse middenklasser zou kunnen aanschaffen.
Bovendien zijn het de toeristen die op dit soort beurzen onbewust de prijzen omhoog drijven; ze kopen immers veel en maken haast geen onderscheid tussen een 'origineel' of een 'kopie c.q. replica'. Bovendien doet de historische plek alleen al het gevoel opkomen dat alles wel authentiek zal zijn. Hierbij moet ik de lezer even wijzen op de fabrieken in Tsjechië en Italië die sinds jaar en dag bezig zijn replica's te vervaardigen. Replica's waar niets mis mee is; menig re-enactor zal blij zijn met een correcte kopie. Als verzamelaar van origineel WW2 materiaal kun je er beter geen al te grote aankopen doen. Ik kocht hier onder andere verband (20 Franc - 4 Euro) en een replica van een 'cricket'

Een zelfde 'cricket' bleek achteraf in St Mere Eglise met 10 Franc (2 Euro) een stuk goedkoper. In een Militaria-zaak aldaar schafte ik ook een stuk parachute aan voor twee keer dat bedrag. In deze zaak waren ook veel artikelen uit de TV-serie 'Band of Brothers' te koop. Mijn vrees is dat deze artikelen binnen een paar jaar als 'echt' op de diverse beurzen op zullen duiken! (Zo goed is de kwaliteit).

Over St Mere Eglise gesproken: aan één van de kerktoppen hangt nog steeds een 'dummy' van John Steele, de onfortuinlijke parachutist die in de nacht van 5 op 6 juni 1944 erg ongemakkelijk landde. Zo brengt St Mere Eglise ons naar het volgende onderwerp.

Musea:

Monumenten:

Er zijn tientallen monumenten die opdragen zijn aan de Airborne troepen, de 101ste Luchtlandings Divisie of een specifieke actie als Market Garden.

Monument nabij Heteren
Monument nabij Heteren

De TV-serie:

Een speciale lokatie:

In de documentaire 'We Stand Alone Together' is te zien hoe Bill Guarnere en Babe Hefron terugkeerden naar het Bois Jaques waar Hoobler zichzelf met een Luger in een been-slagader schoot en stierf (TV-serie: aflevering 6, het boek van Ambrose: bladzijde 198) en waar zowel Joe Toye als Guarnere een been verloren.

In het weekend van 15-16 December 2001 bezocht een groep Nederlandse Re-enactors de locatie.
Ze plaatsten een boeket bloemen bij een foxhole, foxholes die nog altijd onaangeroerd aan de rand van het bos te vinden zijn.
De foto's hieronder zijn gemaakt door en bezit van Hans Ettes.

This website is dedicated to all Allied Paratroopers of World War Two. They became a 'Band of Brothers' who enlisted for a new type of warfare. They jumped into occupied Holland on Septmber 17th 1944 like Angels from the Sky. We will honor their heritage.